Alt om forbrugslån
Forbrugslån bliver mere og mere almindelige i den danske befolkning, og det ses især ved, at flere og flere søger om lov til at optage forbrugslån. De danske banker blev imidlertid meget forsigtige med udlån efter finanskrisen i 2008, og det har betyder, at mange låner penge andre steder end i banken.
Her på siden kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål vedrørende forbrugslån.
Her hos Udbetalingsguiden er det vores mål at give dig alle de informationer, som du skal bruge, når du vil have et hurtigt og billigt forbrugslån. Det er særdeles vigtigt at være velinformeret, så du er sikker på, at du træffer det rigtige valg med dit forbrugslån. Vi forsøger at give dig en grundig gennemgang af alle de spørgsmål, som du kan have. Hvis du stadig har spørgsmål, kan du læse nogle af vores andre guides her hos Udbetalingsguiden.
Der er ikke noget galt i at tage forbrugslån, men det er ualmindeligt vigtigt, at du ved, hvad du gør, og hvad det betyder for din økonomi. Det er nemlig vigtigt at huske, at pegene også skal betales tilbage. Med andre ord bør du ikke tage forbrugslån til et permanent overforbrug, mens det kan være en fin løsning, til en éngangsudgift.
Hvad er et forbrugslån?
Forbrugslån er en fællebetegnelse for en gruppe af lån, som bruges til forbrug. Det vil sige lån, som bruges på forskellige typer forbrug.
Modstykket til forbrugslån er eksempelvis hus- og billån. Her låner man til større investeringer, hvilket typisk også betyder, at disse lån har en lang løbetid. Når man låner til hus eller bil, så er renten typisk lavere end ved forbrugslån. Dette skyldes, at långiveren får pant i en værdi, som kan sælges, hvis lånets afdrag ikke overholdes.
Selvom mange ofte benytter et forbrugslån til at købe materielle ting som eksempelvis elektronik, så anses de købte genstande ikke som garanti for at lånet bliver indfriet. Dermed kræves der typisk en lidt højere rente på forbrugslån, da udlåneren har en større risiko for ikke at få de udlånte penge tilbage.
Det er meget forskelligt, hvad forbrugslån anvendes til, men møbler, elektronik og rejser er blandt de mest populære valg. I nogle tilfælde bruges forbrugslån udelukkende for fornøjelsens skyld, mens andre optager forbrugslån for at købe ting, som de ikke kan undvære – eksempelvis en computer, som er en nødvendighed til opgaveskrivning for en studerende.
Almindeligvis blander udlåneren sig ikke i, hvad et forbrugslån skal bruges til. Det er op til en selv, og man vil ofte ikke have den store kontakt med udlåneren medmindre man ikke overholde lånets aftaler.
Hvilke typer forbrugslån findes der?
Der er stor efterspørgsel på forbrugslån, og derfor er der også et ufatteligt stort udvalg af forbrugslån på markedet. De forskellige forbrugslån kan dog typisk deles op i nogle underkategorier, som du kan finde herunder, hvor vi har lavet beskrivelser af de forskellige typer forbrugslån. Alle lånene har deres egne fordele og ulemper, så det er vigtigt at kunne kende forskel.
Banklån
Mange går i banken for at få et forbrugslån. Her vil banken typisk kigge på dine lønsedler og årsopgørelse for at vurdere din kreditværdighed. Hvis de vurdere, at din kreditværdighed er god, er der større sandsynlighed for, at du vil godkende et lån.
Det kan være vanskeligt at få et forbrugslån i banken, og de er generelt blevet mere forsigtige efter finanskrisen. De kan være tilbageholdende af forskellige årsager, og man kan opleve at få et afslag på et forbrugslån, selvom ens økonomi i teorien godt kan bære det.
Du bør desuden også være opmærksom på, at selvom du får et afslag ved én bank, så er det ikke nødvendigvis det svar, som du får alle steder. Banker har ofte forskellige kriterier i forhold til, hvem de låner penge til. Dermed kan du sagtens blive godkendt til lån hos en bank, selvom du har fået afslag et andet sted.
Hvis du står i RKI, er det helt umuligt, at banken godkender dig til et lån, da du er registreret som en dårlig betaler. Din registrering i RKI vil blive slettet, hvis du betaler det, som du skylder. Herefter kan du forsøge at blive overvejet til et forbrugslån.
Køb med afbetaling
Flere og flere forhandlere tilbyder i dag, at du kan købe store og små varer på afbetaling. Selvom køb med afbetaling ikke normalt bliver omtalt som et forbrugslån, så er afbetaling i praksis det samme som at tage et lån til sit forbrug.
Hvis du akut står og mangler et stykke elektronik eller lignende, så kan en afbetalingsordning være en god idé. Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på, at det langtfra altid er den billigste løsning at betale med afbetaling. Før du laver en afbetalingsordning, er det en særdeles god idé at undersøge andre muligheder i forhold til forbrugslån. Ofte vil renterne være lavere på et forbrugslån, hvor du låner kontanterne fremfor at købe et produkt på afbetaling.
Vælger du at handle på afbetaling, skal du altid læse det med småt og sætte dig ind i det. På den måde undgår du at få overraskelser i forhold til rentens størrelse. Der er heldigvis blevet større gennemsigtighed med hensyn til afbetalingsordninger igennem de seneste år, men der er stadig forhandlere, som prøver at vildlede deres kunder. En god tommelfingerregel er, at du aldrig bør købe noget på afbetaling, medmindre du har helt styr på vilkårene.
Kviklån
Et kviklån er en anden type af forbrugslån. Mange steder er eneste krav til et kviklån, at du er over 18 år. Kviklån har fået sit navn, fordi det er et hurtigt forbrugslån. Mange steder kan du søge online og modtage pengene indenfor 1-2 dage afhængigt af, hvilken bank har.
Når du tager et kviklån, så skal du være forberedt på, at renten ofte vil være højere end ved et tilsvarende lån i banken. Det skyldes, at et kviklån ofte har en meget kort løbetid og typisk skal betales tilbage indenfor én måned, selvom dette dog kan variere fra kviklån til kviklån.
Hvis du overvejer et kviklån, skal du sørge for at have styr på vilkårene i forhold til tilbagebetalingen. Mange kviklån er ikke dyre, hvis de bliver betalt tilbage til tiden, mens det kan udvikle sig til en frustrerende situation, hvis man døjer med at betale tilbage til tiden.
SMS lån
Et SMS lån er på mange måder en undertype af kviklån. Her er det muligt at optage forbrugslån via en SMS. Mange steder kræver det dog, at du i forvejen er godkendt af udlåneren. Det kan for eksempel være sket ved, at du tidligere har ansøgt om et lån online og betalt det tilbage.
SMS lånet er med stor sandsynlighed det hurtigste og nemmeste forbrugslån på markedet. Du skal imidlertid stadig være opmærksom på de individuelle krav for denne type lån – heriblandt rente og tilbagebetalingstid.
Ligesom kviklån skal SMS lån også ofte betales tilbage indenfor en kortere periode, da du ellers kommer til at døje med høje renter. Dette er dog kun en tommelfingerregel, og der kan være stor variation på de forskellige SMS lån på markedet.
Hvornår bør jeg tage et forbrugslån?
Der kan være mange årsager til at tage et forbrugslån, men det langtfra alle situationer, hvor det er en lige god idé. Et forbrugslån kan være en hurtig måde at få noget, som man længe har ønsket sig, men omvendt kan det også blive et skråplan.
Herunder vil du finde nogle korte forklaringer på, hvornår det er fint at tag et forbrugslån, og hvornår du bør lade være. At kunne skelne mellem disse situationer, kan redde dig fra stor ærgrelse.
I disse situationer er det fint at tage forbrugslån
Som tidligere nævnt er et forbrugslån en nem måde at få råd til noget, som man længe har ønsket sig. Hvad man køber varierer meget fra person til person, men møbler, elektronik og rejser hører til blandt de mest almindelige køb. Der er ikke noget galt ved at finansiere disse ting med et forbrugslån, hvis du ellers har en sund og rummelig økonomi, hvor der er plads til at betale et forbrugslån ud i den efterfølgende tid.
Det kan ligeledes også være en god idé at tage et forbrugslån, hvis der pludseligt skulle opstå en uforudset udgift. Her er det naturligvis vigtigt at vurdere, om konsekvensen ved ikke at betale for udgiften er større end renterne på det lån, som man tager. Med andre ord er det en dårlig idé at betale 500 kroner i rente på et lån, hvis man gør det for at undgå et rykkergebyr på 100 kroner på en ubetalt regning.
I disse situationer bør du ikke tage forbrugslån
Et forbrugslån er ufarligt i de fleste situationer, men du kan stå i omstændigheder, som betyder, at et forbrugslån ikke er den rigtige løsning for dig.
Det er eksempelvis en rigtig dårlig idé at bruge forbrugslån til at betale de faste udgifter. At finansiere de faste udgifter med forbrugslån tyder på, at I permanent har får høje udgifter. Dermed bruges lånene til at finansiere et permanent overforbrug, og I vil næppe være i stand til at betale lånene tilbage.
Det er ligeledes heller ikke en god idé at optage et forbrugslån, hvis det skal bruges til at betale andre lån tilbage. Hvis I gør dette, så er det også stor sandsynlighed for, at I har et overforbrug, som permanent er et problem. Den eneste undtagelse til denne regel er hvis du finder et forbrugslån, hvor renten er markant lavere end på jeres nuværende lån. Her kan det være en fordel at lægge lånet om, så du får en lavere rente.
Når du tager et forbrugslån, så skal du huske på, at det i høj grad er op til din sunde fornuft. Hvis du har store bekymringer om din økonomi, så kan det tyde på, at du ikke har ordentligt styr på tingene, og dermed er et forbrugslån næppe en god idé for dig. Det er især vigtigt, at du lærer at skelne imellem livsvigtigt forbrug og forbrug til fornøjelser, som kan vente.
Hvad hvis jeg står i RKI?
Hvis du af forskellige årsager er registret i RKI, kan det være svært at få lov til at tage et forbrugslån. Formålet med RKI er at lave en færdig database over dårlige betaler i Danmark. At du er registreret i RKI, betyder ikke, at du altid vil blive anset som en dårlig betaler.
Selvom det er svært at få et forbrugslån, når man står i RKI, så er det ikke umuligt. Din bank vil med garanti afvise dig i forhold til lån eller kredit, men det kan stadig være muligt at optage visse kviklån. Under alle omstændigheder er det imidlertid altid en god idé at komme ud af RKI, da det kan være en hindring i forhold til mange ting rent økonomisk.
Ud af RKI
Når du betaler det som du skylder, så vil du blive slettet i RKI. Der er med andre ord ikke tale om, at du får en ”plettet straffeattest”, fordi du på et tidspunkt har haft en registrering i deres system. Dermed kan det gøre en enorm forskel for dine lånechancer, hvis du er i stand til at betale den regning, som har sendt dig i RKI.
Skulle du opleve, at du betaler regningen, uden at din registrering i RKI bliver slettet, så skal du kontakte dem, som du skyldte penge. Det er nemlig deres ansvar, at noteringen bliver slettet igen. Når ud først bliver slettet af RKI, vil du få mulighed for at optage lån igen. Her er det dit eget ansvar at sørge for, at du ikke ender i RKI igen.